Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας για τα γεγονότα στη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.»

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Την Τετάρτη 27/06/2018 η διοίκηση της μελετητικής εταιρίας «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» προχώρησε στην απόλυση συναδέλφων με πρόσχημα ότι δεν ταιριάζουν με την φιλοσοφία της εταιρείας και ότι δεν είναι αρκετά παραγωγικοί.

Οι δύο από τις απολύσεις που έγιναν σχετίζονται άμεσα με τη δράση των συναδέλφων, μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αλλά και με την συμμετοχή τους στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία στις 30 Μαΐου. Η εργοδοσία για να συγκαλύψει το γεγονός ότι απολύει απεργούς απέλυσε άλλες δύο συναδέλφισσες με πρόσχημα την «παραγωγικότητά τους» και την εργασιακή τους «συμπεριφορά».

Οι απολύσεις αυτές έχουν καθαρά εκδικητικό χαρακτήρα και αποδεικνύουν τον φόβο της εργοδοσίας όταν ο αγώνας αποκτά συλλογικά και οργανωμένα χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πρότζεκτ που οι εργαζόμενοι αρκετές φορές έχουν εκδηλώσει ανοιχτά την αμφισβήτησή τους για το εργασιακό περιβάλλον της εταιρίας. Όλα τα επιχειρήματα της εργοδοσίας για πρότζεκτ που δεν προχωρούν και διάφορα «στατιστικά» περί παραγωγικότητας είναι στάχτη στα μάτια των συναδέλφων. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πείσουν τους συναδέλφους ότι οι απολύσεις αυτές είναι συμπτωματικές. Όμως η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Αποδεικνύεται ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο την εργοδοσία είναι ο συλλογικός και ταξικός αγώνας. Το να συζητάμε οργανωμένα μεταξύ μας τα ζητήματα που ενιαία αντιμετωπίζουμε και να διεκδικούμε συλλογικά την λύση τους. Να διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν. Έτσι και αλλιώς,  την «συνταγή» της ατομικής λύσης, της μεμονωμένης «διαπραγμάτευσης» με τον εργοδότη και του φόβου, την έχουμε δοκιμάσει και η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.

Οι απολύσεις που έγιναν δεν πρέπει να αποτελέσουν ακόμα ένα «σύνηθες» περιστατικό. Πρέπει να είναι το γεγονός που θα αποτελέσει αφετηρία για όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν σαν μια γροθιά για να σταματήσει τώρα η εταιρία να μοιάζει με εργασιακό «κάτεργο». Σήμερα ήταν οι συνάδελφοι, αύριο μπορεί να είσαι εσύ ή οποιοσδήποτε τολμήσει να αντισταθεί και να αμφισβητήσει την κατάσταση.

Καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 19.00 στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή 2 & Ολύμπου) με σκοπό την οργάνωση της δικής μας απάντησης. Κάνουμε αυτό που τρομοκρατεί την εργοδοσία: Συζητάμε, Οργανωνόμαστε και Διεκδικούμε. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΜΤ